• Frakt 89:- Fraktfritt över 799:-
Snabb leverans / Säkra betalningar

Ta hand om din GLOBAL kniv

|22/02, 2024

Ta hand om din GLOBAL kniv

Våra Global knivar är av högsta kvalitet och levereras riktigt vassa. När de använts ett tag behöver de slipas för att bibehålla eller återfå sin skärpa. Här följer några råd om hur du tar hand om dina knivar på bästa sätt.

Skär på - Använd en skärbräda i trä eller plast. Använd alltid ett underlag som är mjukt och därmed inte förstör knivens egg.

Undvik - Hårda material kan skada eggen om du skär i dem. Frysta produkter eller ben kan dessutom knäcka knivbladet. Undvik underlag av glas och porslin då det förstör eggen.

Tips - Skrapa inte av skärbrädan med eggen utan använd baksidan för att inte göra din kniv slö.

Rengöring - Handdiska med ljummet vatten och diskmedel direkt efter du använt kniven. Låt inte din kniv bli liggande odiskad efter användning, det kan orsaka syraangrepp vilket kan leda till att den rostar. Diska inte köksknivar i diskmaskinen, det mår varken din kniv eller diskmaskin bra av. Diskmaskinens trådkorgar kan bli förstörda och diskmedlet fräter på knivens egg. Torka kniven med mjuk trasa direkt efter rengöring.

Putsa - Uppstår ytrost kan den poleras bort med metallputs eller polergummi. Görs inte detta genast kan djupare rostskador uppstå.

Förvaring - Förvara dina knivar på en torr och säker plats i köket, lämpligtvis i ett knivblock, knivfodral eller på en knivlist. Placera knivlisten utom räckhåll för barn. Sätt alltid kniven med ryggen först mot listen för att inte skada eggen.

Skärpning - slipa med stav, sten eller våtslip. Håll efter dina knivar genom att skärpa och slipa dem med jämna mellanrum. Det är skillnad på att underhålla kniven genom att skärpa den med en skärpstav och att slipa den för att få en ny råegg. Underhåll gärna din kniv varje vecka med en skärpstav eller en våtslip. När eggen blivit riktigt slö behöver den slipas om. Det kan göras genom att använda en slipsten eller genom att lämna in den till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar ska hålla en vinkel på 12-15 grader.

SÅ VET DU OM DIN KNIV BEHÖVER SLIPAS

Har ni trots allt börjat få en slö kniv då kanske du behöver vässa din kniv. Här är fyra tecken på att du håller i en slö kökskniv.
Kökskniven är det redskap som du använder absolut mest när du lagar mat. Därför är det viktigt att du tar hand om din kniv ordentligt. Det enklaste sättet att hålla efter skärpan på kniven är att, då och då, dra kniven över en skärpstav eller i en våtslip. Men hur vet du egentligen när det är dags?


Följ vår checklista för att se om din kniv är i behov av slipning.

 Kniven har en matt egg En vass knivsegg har en skarp, väldefinierad kant. En slö egg är i stället mattare och lite mer avrundad. Ta hjälp av fingrarna för att bedöma hur det står till med din kniv. Låt fingertopparna vandra över knivbladet för att sedan försiktigt, försiktigt nudda vid knivseggen. Hur tycker du att den känns? Skarp eller matt?

 Kniven klarar inte papperstricket Ett vanligt A4-papper kan hjälpa dig att avgöra om din kniv behöver slipas eller inte. Håll pappret i en hand med långsidan uppåt. Håll kniven i den andra handen och skär pappret itu. Gick det enkelt, trögt – eller inte alls? Om kniven stannar upp eller trasar sönder pappret tyder det på att eggen har tappat sin skärpa.

 Kniven mosar tomaten Tomato, tomato. Nja, inte i det här fallet. Faktum är att det är stor skillnad på hur vassa knivar och slöa knivar handskas med just tomater. Medan en vass kniv kan dela den mest delikata tomaten med ett rakt snitt, kommer en slö kniv inte ha samma framgång. Ett vanligt problem är att kniven mosar tomaten när du trycker bladet neråt, eller att den fastnar i skalet när du skär.

 Kniven slinter på löken Känner du dig fortfarande osäker? Prova att byta ut tomaten mot gul eller röd lök. När du klyver en lök med en skarp knivsegg kommer den att ta sig igenom det yttre skalet och de olika löklagren utan några problem. En vass kniv slinter med andra ord inte när du skär. Möter du motstånd? Då är det sannolikt så att kniven behöver skärpas.


Källa: Sundqvist